21 speeltips voor in en om het huis.

Bijgewerkt: 27 mei 2020In deze gekke tijd rondom het corona-virus is het niet zo vanzelfsprekend dat kinderen buiten kunnen spelen. Speeltuintjes zijn gesloten en we moeten voorzichtig zijn met sociale contacten. En daarbij zijn ook nog de scholen, kinderopvang en BSO’s gesloten. Hoe vermaken kinderen zich wanneer ze hele dagen thuis zijn en de buitenspeelplekken beperkt zijn? Ik heb 20 leuke speeltips voor je op een rijtje gezet voor in en om het huis.

1. XXL tekening

Laat kinderen tekenen op een groot stuk bakpapier of een groot stuk behang, kinderen vinden het fantastisch om zo’n reusachtige tekening te maken. Je kan het papier op de grond leggen of aan de muur hangen.


2. D.I.Y. obstakelbaan

Blijf lekker in beweging en maak met je kinderen een obstakelbaan, springen door een hoelahoep, slalommen om pionnen met een skippybal, kruipen door een tunnel. Verzamel alle speelmaterialen uit het schuurtje en laat je creativiteit de vrije loop.


3. Goud zoeken

Ga buiten op zoek naar mooie stenen en schilder ze met goudverf. Verstop de stenen in de zandbak en laat kinderen goud zoeken door te graven of het zand te zeven.


4. Speurtocht in huis

Zet een speurtocht uit in huis. Verstop items in en om het huis die de kinderen moeten zoeken met behulp van kleine aanwijzingen. Maak zelf kaartjes met aanwijzingen en geef op elk kaartje een tip waar de volgende aanwijzing kan liggen.


5. Verkleedpartijtje

Haal de verkleedkist van zolder en laat je kinderen een verkleedpartijtje houden, dit kan zowel binnen als buiten met goed weer. Het stimuleert kinderen om hun fantasie en creativiteit te gebruiken, zo ontstaat er misschien een rollenspel of toneelstukje waarbij materialen fantasievoorwerpen worden.

6. Schat zoeken

Heb je geen zandbak of is het slecht weer? Vul dan een grote bak met zand of rijst, verstop daarin de schatten, kleine speelgoedjes. Kinderen kunnen door de rijst scheppen of graven om de verborgen schatten te vinden.


7. Voorlezen

Simpel, maar het blijft leuk, lees een spannend boek voor. Een activiteit die ook buiten kan met mooi weer.


8. Luisterboek

Geen tijd om voor te lezen? Dan is een luisterboek ideaal! Kijk hier voor leuke luisterboeken voor alle leeftijden.


9. Legpuzzel

Een ouderwetse legpuzzel doet het altijd goed, het is leuk om te doen en je traint tegelijkertijd de cognitieve vaardigheden en de fijne motoriek. Win-win zou ik zeggen.


10. Dansen

Stel een leuke playlist samen en dans in de huiskamer, tevens een leuke manier om in beweging te blijven.


11. Fort bouwen

Bouw samen een fort met behulp van dekens, lakens, stoelen en kussens. Eerlijk is eerlijk, het is niet alleen leuk voor de kleintjes, zelf vind ik dit ook nog steeds leuk. 😄 Met mooi weer bouw je buiten je fort.


12. Trampoline springen

Ook eentje om lekker in beweging te blijven en je energie kwijt te kunnen, met vallen, opstaan en stunten.


13. Kleurplaat

Haal de stiften en kleurpotloden uit de kast en laat de kinderen lekker kleuren. Hier download je de gratis Little Vagabond kleurplaat die je zelf kan printen én waarmee je ook nog een set BuitenSpeelkaarten kan winnen. Lees hier verder.


14. Brief schrijven of kaartjes versturen

Laat kinderen een brief schrijven of een kaartje versturen naar opa en oma of vriendjes en vriendinnetjes. De BuitenSpeelkaarten van Little Vagabond zijn tevens ansichtkaarten. Leuk dus om bijvoorbeeld je tekening of knutselwerkje op de post te doen, zodat je kan laten zien wat je gemaakt hebt.


15. Tye dye

Ook wel batikken genoemd. Ik ken het zelf nog van de basisschool, iets wat we kregen met handarbeid. Je kan samen een T-shirt of een totebag verven. Let op dat wat je gaat batikken niet van synthetisch materiaal is, gebruik liever katoen, daarop pakt de verf het beste. Het is een leuke en creatieve bezigheid met (als het goed is 😉) een mooi eindresultaat. Er zijn verschillende technieken mogelijk voor diverse patronen. Op youtube vind je genoeg tutorials.


16. Vlieger maken

Lekker een middagje knutselen om vervolgens met je zelf gemaakte vlieger naar buiten te gaan, hoe leuk is dat! Maar hoe maak je dan een vlieger? Bekijk het hier.


17. Insecten speurtocht

Ga op ontdekkingstocht in de achtertuin of in het parkje om de hoek. Welke kleine kriebelbeestjes kom je tegen? Vang de diertjes in een insectenpotje om ze goed te bestuderen.


18. Kamperen in de achtertuin

Hoe leuk en avontuurlijk is het voor de kleintjes om ’s nachts in een tentje te slapen, ook al is het in je eigen achtertuin. Vroeg in het voorjaar kan het ’s nachts natuurlijk nog best koud zijn. Zorg dat je een goede tent hebt die waterbestendig en winddicht is. Goed isolerende slaapmatjes en slaapzakken die geschikt zijn voor de wat koudere temperaturen zijn ook belangrijk. Zorg voor een lekkere warme pyjama, wat extra fleecedekentjes en misschien een warme kruik. En mocht het ondanks alle goede voorbereidingen toch nog te koud of te spannend zijn, dan lig je binnen no time alsnog in je eigen bedje.


19. Neem je binnenspeelgoed mee naar buiten

Speel twister in de tuin of bouw een kasteel van duplo, speelgoed wat prima mee de tuin in kan op een mooie lentedag.


20. Koekjes bakken

Maak een feestje in de keuken en ga samen koekjes bakken, kinderen vinden het leuk om te helpen en zullen trots zijn op het eindresultaat. De allerhande heeft een hoop leuke receptjes verzameld speciaal voor bakken met kinderen.


21. Stoepplantjes speurtocht

Zijn ze je ooit opgevallen? Die mooie bloemetjes die in je stad of dorp gewoon tussen de stoeptegels groeien? Ga buiten op ontdekkingstocht met de stoepplantjes zoekkaart! Welke stoepplantjes kan jij vinden? Streep ze af op de kaart. Een leuke buitenactiviteit voor peuters en kleuters. Download of koop de Stoepplantjes zoekkaart, veel speurplezier! Lees ook: "Stoepplantjes, geen onkruid maar helden!"
Lees ook: Hoe buitenspelen helpt je creativiteit te ontplooien

386 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

© 2020 by Little Vagabond.