7 leuke waterspelletjes 
voor warme zomerdagen


waterspelletjes 
voor warme zomerdagen

De zomer is nog maar net begonnen en we begeven ons al in tropische temperaturen. Heerlijk voor kinderen om buiten te spelen met water. Je hoeft er niet persé de deur voor uit, buitenspelen kan ook in je eigen tuin. Deze leuke waterspelletjes bieden naast een hoop plezier ook nog eens verkoeling, wel zo fijn met dit warme weer. Dat wordt spetteren en plonzen!


waterspelletjes en buitenactiviteiten voor kinderen

1. Drup, drup, splash

Dit waterspelletje kan met drie of meerdere kindjes worden gespeeld. De kinderen gaan in een kring zitten, een van de kinderen loopt rond buiten de kring met een emmertje of beker gevuld met water en druppelt bij iedereen in de kring die hij passeert wat water op het hoofd en zegt daarbij “drup, drup, drup…” maar dan ineens roept hij onverwachts “splash!” en krijgt iemand de volle emmer of beker over z’n hoofd, degene die kleddernat is geworden springt op en rent achter de dader aan om hem te pakken te krijgen. Lukt het de dader om de kring rond te lopen en op de lege plek te gaan zitten, dan is de beurt aan degene die nat is om met de emmer rond te gaan. Lukt het om de dader aan te tikken voordat hij op zijn plek zit? Dan mag de dader nog een keer met de emmer rond.


waterspelletje: zomers fruit proeven met kinderen

2. Geblinddoekt zomerse smaken proeven

Leer kinderen de smaken herkennen van zomers fruit en frisse groenten, een leuk raadspelletje en tevens een leuke manier om kennis te maken met gezonde tussendoortjes. Maak kommetjes met water waar kleine stukjes fruit en groenten in drijven, zoals bijvoorbeeld aardbei, komkommer, citroen, tomaat, appel etc. Doe in ieder kommetje een andere groente- of fruitsoort. Laat de kinderen geblinddoekt proeven door zonder handen de stukjes fruit uit de kommetjes met water te happen. Hebben ze uit alle kommetjes geproefd? Laat ze dan hun bevindingen opschrijven, was het zoet, zout, bitter of zuur? Welke groente- of fruitsoorten herken je? Wie de meeste goed heeft geraden krijgt een lekker fruitspiesje.


waterballon tijdbom zomerse buitenspelletjes voor kinderen

3. Waterballon tijdbom

Kinderen staan of zitten in een kring terwijl er muziek wordt afgespeeld. De spelers moeten een waterballon aan elkaar doorgeven in de kring. Wanneer de muziek plotseling stopt, moet degene die de waterballon op dat moment vast heeft, de ballon kapot knijpen boven zijn hoofd en vervolgens uit de cirkel stappen. En dan begint het spel opnieuw met de overgebleven kinderen, zo ga je door tot de laatste over is. Iemand zal ervoor moeten zorgen dat de muziek aan en uit gaat, je kan het spel ook spelen met een wekker of timer.


4. Guppies en de haai

De haai gaat de guppies vangen. Bij dit waterspelletje gaan de kinderen (de guppies) op een rijtje staan aan de ene kant van de tuin en een van de kinderen (de haai) staat in het midden van de tuin. Plaats een sprinkler in de tuin waar de kinderen onderdoor moeten rennen. De haai zwemt midden in de zee en de guppies moeten naar de overkant zien te zwemmen zonder opgegeten te worden door de haai. De haai geeft aan wanneer de guppies mogen oversteken, de guppies rennen zo snel als ze kunnen naar de overkant van de tuin zonder getikt te worden door de haai. Word je wel getikt door de haai, dan word je zelf ook een haai en ga je mee de guppies vangen in de volgende ronde. De sprinkler is ook een haai, dus word je nat door de sprinkler dan word je ook een haai. De guppie die als laatste overblijft wint en wordt de haai in de volgende ronde.


5. Bevroren t-shirt race

Een perfect buitenspelletje voor de extreem warme dagen in de zomer. Maak net zoveel t-shirts nat als het aantal deelnemers aan het spel. Wring ze uit, vouw ze netjes op zodat ze in een diepvrieszakje passen en leg ze daarna in de vriezer. Als ze eenmaal bevroren zijn kan de wedstrijd beginnen. Haal de shirts uit de vriezer, wie het snelst een bevroren t-shirt kan ontvouwen en aantrekken wint. Een spannend en ook nog eens een heerlijk verkoelend wedstrijdje!


6. Wat drijft en wat zinkt?

Verzamel verschillende objectjen, voorwerpen die drijven en voorwerpen die zinken. Zet een grote transparante kom of bak met water neer en laat kinderen van tevoren raden welke objecten zullen drijven en welke zullen zinken en laat ze het vervolgens testen door de voorwerpen één voor één in de kom te gooien. Wie heeft de beste voorspelling gedaan?


Buitenspelletjes in de tuin: strandhanddoek volleybal

7. Strandhanddoek volleybal

Het doel van het het spel is om punten te scoren en natuurlijk om elkaar nat te maken. Span een volleybalnet in de tuin, maak teams met twee kinderen. In principe kan je het spel al spelen met vier kinderen. Vul grote waterballonnen, het team dat start legt de waterballon in de strandhanddoek, beide spelers pakken vervolgens de handdoek aan ieder uiteinde op zodat de waterballon in het midden van de handdoek blijft liggen. Met behulp van het strandlaken moeten ze de waterballon aan de overkant van het net zien te krijgen, het andere team probeert de waterballon met hun strandlaken op te vangen en weer terug over het net te gooien, maar wanneer ze de ballon laten vallen heeft het andere team een punt gescoord.


Ik hoop dat ik je met deze waterspelletjes heb kunnen inspireren. Heb jij nog leuke aanvullingen op deze zomerse buitenspelletjes? Laat het gerust weten in een reactie.Lees ook: 21 speeltips voor in en om het huis

217 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven