Goedkoop dagje weg met gezin: de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Bijgewerkt: 24 jul 2020Wil je lekker een dagje naar buiten met de kinderen de natuur ontdekken? Dan zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen de ideale plek. Voor wie er nog nooit van heeft gehoord, de Amsterdamse Waterleidingduinen is een duingebied in Noord-Holland nabij Zandvoort. In dit beschermde natuurmonument wordt sinds 1853, 2/3 van het drinkwater voor Amsterdam voorgezuiverd. Vandaar dus ook de naam Amsterdamse Waterleidingduinen. Het is een van de mooiste natuurgebieden in Nederland, uitgestrekt en heel afwisselend. Maar liefst 3400 hectare groot en het leent zich prima voor een goedkoop dagje weg met het gezin.


Laat de kinderen speuren naar wilde dieren.

Zelf ontdekte ik dit gebied toen ik met mijn camera op pad wilde gaan om wilde dieren te fotograferen. Na een tijdje googelen kwam ik uit bij de Amsterdamse Waterleidingduinen, dit moest de ideale plek zijn om wilde dieren en vooral ook vossen te kunnen fotograferen. Dus zo geschiedde, ik ben met mijn camera op pad gegaan, heb er uren verwonderd rondgedwaald en veel mooie foto’s gemaakt. Sindsdien raad ik iedereen aan om er eens heen te gaan. Wat een prachtig natuurgebied!

Het duingebied is ideaal voor een dagje uit met kinderen in de natuur. Er valt zoveel te ontdekken en je mag zelfs overal van de paden af. De Amsterdamse Waterleidingduinen is een perfecte plek om wilde dieren te spotten; het damhert kan je niet missen en met een beetje geluk zie je een vos, er zitten namelijk veel vossenburchten. Dus vergeet vooral je fotocamera en je verrekijker niet mee te nemen! En vanwege de ligging is het ook nog eens goed te combineren met een dagje strand.


Speciale wandelroutes voor kinderen.

In de Amsterdamse Waterleidingduinen kan je uren wandelen. Er zijn speciale wandelroutes uitgestippeld voor kinderen, waarbij je bijvoorbeeld op zoek kan gaan naar bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Ook is er een bomenroute, onderweg leer je alles over bomen en kinderen kunnen zelf onderzoek doen met verschillende materialen die ze meekrijgen in een rugzak. Of ze kunnen hulpboswachter worden, tijdens deze wandelroute leren ze van alles over damherten, vogels spotten en sporen zoeken.


In het duingebied kan je ook prima wandelen met kinderwagen, het gehele gebied is daarvoor toegankelijk. Ook wandelingen met een natuurgids behoren tot de mogelijkheid, zij weten je alles te vertellen over verschillende planten en dieren, deze wandelingen zijn gratis. Wil je alvast kijken welke wandelroutes je kan lopen? Hier vind je alle wandelroutes, je kan zoeken en filteren op afstand, looptijden en op locatie, afhankelijk van via welke ingang je het gebied binnenkomt. De routes zijn natuurlijk ook verkrijgbaar in het bezoekerscentrum.Excursies voor kinderen.

Wil je wel een dagje weg met de kinderen maar liever iets georganiseerds doen? De Amsterdamse Waterleidingduinen biedt genoeg leuke natuuruitjes! Ga met een boswachter op pad, of ontdek de waterdiertjes tijdens de sloot-expeditie. Leer tijdens de bronst-excursie waarom de mannetjes damherten gaan brullen en waarom ze kuilen graven. Ieder seizoen zijn er weer andere leuke buitenactiviteiten voor kinderen. Bekijk hier de activiteiten in de Amsterdamse Waterleidingduinen voor de aankomende periode.


Activiteiten voor scholen.

Ben je op zoek naar een leuke en leerzame buitenactiviteit voor de school of de klas? Waternet biedt een programma aan over het zuiveren van drinkwater in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Je kan er met alle groepen van de basisschool terecht, kinderen kunnen er leren over het zuiveren van water en het maken van drinkwater. Ze krijgen opdrachten en gaan proefjes uitvoeren en natuurlijk mag er ook gespeeld worden met water.Alle praktische tips en informatie op een rijtje:

  • Het gebied is open van zonsopkomst tot zonsondergang.

  • Parkeren kan bij de betaalde parkeerplaatsen bij de vier hoofdingangen. Parkeren kost € 2.- per keer.

  • Om de Amsterdamse Waterleidingduinen te bezoeken heb je een toegangskaart nodig. Een dagkaart koop je al voor € 1.50. Kinderen tot 8 jaar mogen gratis naar binnen. Een jaarkaart koop je voor € 10.-. Je kan de toegangskaarten online kopen of ter plekke bij de betaalautomaten van één van de vier hoofdingangen.

  • Honden en fietsen zijn niet toegestaan.

  • Het gebied is toegankelijk met kinderwagen en rolstoel door de verharde wegen die bereikbaar zijn vanaf alle hoofdingangen

  • Alle wandelroutes en overige informatie zijn verkrijgbaar in het bezoekerscentrum of op de website van de Amsterdamse Waterleidingduinen

  • In het bezoekerscentrum kan je ook terecht voor een plattegrond of leuke tips. Er is een winkeltje met natuurspeelgoed, boeken en streekproducten. Daarnaast kan je er van alles leren over de geschiedenis van het gebied.


Laat kinderen ontdekken en buitenspelen met de BuitenSpeelkaarten.

Ga je eropuit met kinderen, de Amsterdamse Waterleidingduinen ontdekken, dan is het leuk om daar de BuitenSpeelkaarten van Little Vagabond mee naar toe te nemen. Kinderen kunnen de dieren afvinken die ze onderweg zijn tegengekomen, en zo ook de kriebelbeestjes en getsiederrie dingen. Ze kunnen er natuurmaterialen verzamelen om later mee te knutselen of onderweg een moddertekening maken.


En last but not least nog een leuk weetje, de foto’s in deze blog heb ik zelf gemaakt. Het bewijs dat je er zeker wilde dieren kan spotten!

74 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

© 2020 by Little Vagabond.