10 tips! Hoe blijft buitenspelen in de winter leuk?

Bijgewerkt: 16 feb 2020Waar kinderen in de zomer graag buitenspelen en het eigenlijk vanzelfsprekend is, blijft in de winter de verleiding groot om lekker binnen te blijven met de kachel of verwarming aan. Voor kinderen, maar ook voor ouders. Wat erg jammer is, want buitenspelen is leuk, zelfs in de winter! Er zijn genoeg leuke activiteiten te bedenken en wanneer je in beweging blijft valt de kou best mee.

Een winter zonder sneeuw en ijs.

Winterse buiten activiteiten als sleeën, sneeuwballengevecht en schaatsen kennen we allemaal, maar wat als het niet hard genoeg vriest en er geen sneeuw ligt? Hoe maak je buitenspelen dan nog steeds aantrekkelijk voor kinderen?


Hier volgen 10 tips zodat buitenspelen ook in de winter leuk blijft:


Warm en droog buitenspelen

Zorg voor warme en regenbestendige kleding. Een goed voorbeeld daarvan zijn de waterafstotende en winddichte softshell overalls van het Zweedse merk ielm, de je over de gewone kleertjes aantrekt. Ze zijn ideaal voor in de winter, warm en makkelijk in gebruik. Rennen door de modder, vallen in plassen, kruipen door het natte gras, je hoeft nergens meer naar te kijken. Thuis gaan de pakjes gewoon uit en in de was. Ze zijn gemaakt van duurzame stoffen en verkrijgbaar in verschillende maten (74 t/m 128) Ze zijn er in allerlei toffe prints en zelfs nog te personaliseren met de naam van je kindje erop. Naast warme kleding mogen goede regenlaarsjes natuurlijk niet ontbreken.


Winterwandeling

Naar buiten gaan met de kinderen in de winter hoeft niet ingewikkelder te zijn dan het is, een eenvoudige winterwandeling kan al leuk zijn, wel met genoeg tussenstops om op te warmen met warme chocolademelk natuurlijk ;) 


Natuurschatten verzamelen

Is een gewone winterwandeling te saai voor de kinderen? Ga samen op zoek naar mooie en interessante natuurschatten. Vondsten zoals veertjes, eikels, takjes, dennenappels, steentjes, bladeren, schelpen of misschien zelfs wel botjes zijn leuk om thuis te bewaren of mee te knutselen. Neem een tasje mee waarin je de souvenirs kan bewaren.


Vuurtje stoken en marshmallows roosteren

Kinderen vinden vuurtje stoken leuk en spannend. Maar je wil natuurlijk wel dat dit veilig en zonder risico’s gebeurt. Het meest veilige is om een vuurtje te stoken in je eigen tuin, in een vuurton of vuurschaal, je kan natuurlijk ook kiezen voor een echt kampvuurtje in je eigen tuin. De kinderen kunnen marshmallows roosteren, broodjes bakken of worstjes opwarmen. En naast dat het een gezellige winteractiviteit is, is het ook een goede manier om te leren hoe ze met vuur omgaan, wat mag wel en wat niet. Maak duidelijke afspraken zoals niet rennen rondom het vuur en voldoende afstand bewaren, de stokken alleen gebruiken om te roosteren en niet mee in het vuur prikken. Vuurtje stoken dus, gegarandeerd succes voor een gezellige middag of avond! En natuurlijk mogen de spannende verhalen niet ontbreken! ;)


D.I.Y. obstakelbaan

Blijf lekker warm door te bewegen! Maak met je kinderen een obstakelbaan, springen door een hoelahoep, slalommen om pionnen met een skippybal, kruipen door een tunnel. Verzamel alle speelmaterialen uit het schuurtje en laat je creativiteit de vrije loop.


Fotospeurtocht

Een lange winterwandeling is soms al snel saai voor kinderen, maak er daarom een fotospeurtocht van. Ga er van te voren zelf op uit, op zoek naar locaties in de omgeving die voor kinderen herkenbaar zijn, maak hier foto’s van en print deze. Vervolgens ga je met de kinderen op pad en laat je ze aan de hand van de eerste foto zoeken naar de locatie. Wanneer jullie zijn aangekomen bij de juiste locatie, mogen ze daar op zoek naar een envelop met daarin de foto van de volgende locatie. Je kan er ook nog leuke opdrachtjes aan toe voegen, en ze in ruil voor een afgeronde opdracht de foto van de nieuwe locatie geven.


Winterwandeling in de bolderkar

We zijn allemaal weleens liever lui dan moe. Krijg je je kinderen niet warm voor iets actiefs? Neem ze mee voor een winterwandeling in de bolderkar. Verwen je kinderen en leg er wat lekkere warme kleedjes en kussens in, zorg voor een thermoskan warme chocolademelk of thee, laat ze hun favoriete speelgoed meenemen en maak een rondje door de buurt. Hebben ze toch nog even die frisse neus gehaald


Winter picknick in het park

Waarom alleen picknicken in de zomer? Oké niet alle weersomstandigheden in de winter vragen om een picknick, maar bij droog en niet al te koud weer kan je er prima op uit met een waterdicht kleed/deken en een goedgevulde picknick mand. Trek je dikke winterjas, sjaal, muts en handschoenen aan en ga naar de bossen of het park in de buurt. Van lang stil zitten krijg je het koud, dus neem speelgoed mee voor wat beweging.


Bingo wandeling

Maak je eigen bingo kaarten voordat je op pad gaat, de natuur, het dorp of de stad in. Laat de kinderen zelf bedenken wat ze onderweg tegen kunnen komen, dennenappels, eikels, een rode auto, een verkeersbord… en laat ze de voorwerpen zelf tekenen in de vakjes. En hup, naar buiten en zoeken maar.


Winterkamperen in de achtertuin

Net als dat je in de winter prima kan picknicken, kan je ook prima in de winter kamperen. Hoe leuk en avontuurlijk is het voor de kleintjes om ’s nachts in een tentje te slapen, ook al is het in je eigen achtertuin. In de winter vereist dit natuurlijk wel wat extra voorbereidingen en voorzorgsmaatregelen. Belangrijk is dat je een 4-seizoenen tent hebt die waterbestendig en winddicht is. Goed isolerende slaapmatjes en slaapzakken die geschikt zijn voor koude temperaturen zijn ook belangrijk. Zorg uiteraard voor warme kleding en een muts, via het hoofd gaat namelijk veel warmte verloren. Wat extra fleecedekentjes en een warme kruik zijn ook niet overbodig. En mocht het ondanks alle goede voorzorgsmaatregelen toch nog te koud of te spannend zijn, dan lig je binnen no time alsnog in je eigen bedje.

477 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

© 2020 by Little Vagabond.