Hoe buitenspelen helpt je creativiteit te ontplooien.

Bijgewerkt: 16 feb 2020

Word vies, verzin gekke spelletjes, creëer je eigen fantasiewereld.


In mijn kindertijd was ik in mijn element als ik kon tekenen, knutselen en schilderen maar vooral als ik buiten kon spelen, in bossen en parkjes, hutten bouwen of in bomen klimmen.

Natuurlijk keek ik ook tv en vond ik het super leuk en spannend om zondagochtend samen met mijn grote broer stiekem uit bed te sneaken en samen beneden Villa Achterwerk te kijken op de VPRO. Lekker in onze pyjamaatjes op de bank geëntertaind worden en met een beetje geluk met nog wat restjes chips van de avond ervoor, die mijn ouders vergeten waren op te ruimen :) Maar toch was buitenspelen veel spannender en avontuurlijker. En zelf onze fantasie en creativiteit gebruiken was veel leuker!


Buitenspelen bevordert de creativiteit

Mijn broer en ik maakte tekeningen en schilderwerkjes met waskrijt en gingen vervolgens naar buiten, Tim op zijn traptractor en ik mocht achter in het aanhangwagentje. Samen reden we de buurt rond en speelde postbodetje, we stopte onze tekeningen bij willekeurige mensen in de brievenbus.

Of we speelde zelfverzonnen spelletjes met zelfbedachte namen, zoals “Srikkie & Floris”, “Zwammen” of “De Muppetgeest”. Zo speelde we ook “De Engelse man”, dat was een zelfverzonnen tv-programma, een van ons speelde de presentator en interviewde de Engelse man, de Engelse man was een stuntman met superieure krachten. Ik kwam regelmatig thuis met blauwe plekken en schaafwonden op mijn knieën, en van boven tot onder alles onder het zand. Hoe viezer hoe beter :) Ook speelde we kermisje, we hadden dan onze zelfbedachte kermisattracties en de blaadjes van een struik diende als toegangskaartjes tot deze attracties.

En dan had je natuurlijk nog tikkertje, verstoppertje en vlaggenverovertje. Maar toch waren de zelfverzonnen spelletjes het allerleukst. Daar konden we onze fantasie en creativiteit in kwijt en hadden we de vrijheid om onze eigen regeltjes te bedenken. Wat een mooie herinneringen heb ik daar aan!

Nog meer voordelen van buitenspelen

Naast het feit dat buitenspelen bevorderlijk is voor de creativiteit, is spelen in de buitenlucht ook nog eens heel gezond. Het stimuleert beweging en dus kan je je energie kwijt én krijg je er ook nog eens energie voor terug. Het geeft ook ontspanning, op school en thuis zijn er al zoveel regeltjes en dingen die “moeten”, door lekker vrij te kunnen spelen kom je ook tot rust en kan je even ontladen. Buitenspelen stimuleert de grove motorische ontwikkeling, zelfstandigheid en sociale vaardigheden; kinderen leren samen te spelen en daardoor rekening te houden met anderen en samen problemen op te lossen. Kortom buitenspelen is niet alleen leuk om te doen maar buitenspelen helpt je ook bij je ontwikkeling en het ontdekken wie je bent.


Hoe stimuleer je kinderen om wat vaker buiten te gaan spelen?

Tegenwoordig zijn er talrijke manieren om kinderen te entertainen, tv, youtube, games, allemaal passieve manieren om kinderen bezig te houden. Buiten ben je vaak wat meer op jezelf aangewezen als het om creativiteit en fantasie gaat, maar des te leuker en uitdagender. Desondanks zijn kinderen, door het digitale tijdperk waarin we leven, vaker geneigd binnen te blijven achter schermpjes van hun telefoons of tablets. Juist daarom is het zo belangrijk voor ouders en ook scholen om kinderen te stimuleren meer naar buiten te gaan. Maar hoe doe je dat?

1. Ga zelf mee buitenspelen:

Ouders hebben natuurlijk een grote voorbeeld functie voor hun kind. Dus ga zelf mee buitenspelen, naast dat het gewoon leuk is zitten er nog meer voordelen aan; het is gezond om even een frisse neus te halen, je bent lekker in beweging en je hebt quality time met je kind. Heb je weinig tijd of woon je in de stad en ben je niet in de gelegenheid om naar de bossen of het park te gaan? Ook in de achtertuin of het speeltuintje om de hoek kan je prima samen buitenspelen.

2. Meer quality time en aandacht door je telefoon thuis te laten

Ook hier geldt: geef het goede voorbeeld en laat je telefoon in je jaszak wanneer je met de kinderen naar buiten gaat, of beter nog, laat ‘m thuis. Het bevordert de band met je kind wanneer je meer aandacht hebt voor elkaar.


3. Door weer en wind

Zorg voor goede en warme kleding zodat buitenspelen met slecht weer nog steeds leuk is. Heerlijk toch om met je regenlaarzen door de plassen te stampen?

4. Verkleedpartijtje buiten

Doe gek en laat je kind met vriendjes en vriendinnetjes in verkleedkleren naar buiten gaan, het stimuleert kinderen om hun fantasie en creativiteit te gebruiken, zo ontstaat er misschien een rollenspel of toneelstukje waarbij bijvoorbeeld materialen uit de natuur fantasievoorwerpen worden.

5. Minder tijd op telefoons en tablets

Maak regeltjes voor het maximaal aantal uren schermtijd per dag. Het is belangrijk dat er ook nog tijd overblijft voor dingen als beweging, ontspanning, voldoende slaap. Het is de kunst om daar de juiste balans in te vinden. Er zijn verschillende apps die de schermtijd van je kind kunnen monitoren en beperken. Benieuwd welke apps je daarvoor kan downloaden, je leest het in dit artikel.


6. Organiseer een buitenspeelmiddag met kinderen uit de buurt

Nodig kinderen in de buurt uit voor een buitenspeelmiddag, ga met z’n alle naar het park of de bossen, laat de kinderen vrij spelen of hun eigen spelletjes bedenken. Door kinderen uit de buurt samen te laten spelen, leren ze elkaar beter kennen en zullen ze elkaar thuis ook sneller op zoeken om buiten te gaan spelen.

Je hoeft er niet per se voor naar de bossen of het park, buitenspelen in je eigen wijk kan natuurlijk ook. Je kan dit ook organiseren tijdens de Nationale Buitenspeeldag (de tweede woensdag in juni) die georganiseerd wordt door Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon. Straten worden afgesloten zodat kinderen veilig buiten kunnen spelen. Om mee te doen met jouw buurt kan je je aanmelden op de site van Jantje Beton.7. Zoek geschikte plekken op

Ga er eens echt een dagje op uit en zoek daarvoor een geschikte buitenspeellocatie. Er zijn door heel Nederland verschillende speelbossen waar je met je kinderen terecht kan voor een dagje vermaak in de buitenlucht. Wat inspiratie nodig voor het vinden van leuke plekjes? Check dan de eropuit pagina of kijk eens op de site van staatsbosbeheer of er bij jou in de buurt speelbossen zijn.


Deel dit bericht als je vindt dat kinderen meer naar buiten moeten :)

148 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

© 2020 by Little Vagabond.