Op bevertocht of braakballen pluizen in de Biesbosch.


Zelf ben ik al langer fan van de Biesbosch. Mijn vriend en ik hebben er een klein bootje liggen en gaan er regelmatig een paar dagen varen om even heerlijk tot rust te komen en te genieten van de prachtige natuur. We maken er mooie wandelingen met Drieluik (de teckel), we varen door kleine slootjes en leggen 's avonds aan op een mooi plekje om een kampvuurtje te maken en te koken. De volgende ochtend is het alsof je wakker wordt in een natuurdocumentaire, de mist die nog boven het water hangt, kwetterende eendjes en fluitende vogeltjes. De Biesbosch is ook een fantastische beleving voor kinderen.Relaxen op het water

De Biesbosch, gelegen in Zuid-Holland en Noord-Brabant, is het grootste zoetwater getijdengebied van Europa. Een prachtige plek dus om te verkennen per boot. Je kan er voor kiezen om zelf te varen, zo zijn er roei- of fluisterbootjes en kano's te huur. Onderweg maak je een tussenstop voor een picknick of wandeling wanneer jij dat wil. Je kan aanleggen bij mooie strandjes en in de zomer kan je er heerlijk zwemmen.


Per kano ontdek je de Biesbosch van heel dichtbij en peddel je door de kleinste en mooiste kreekjes. Er zijn speciale kano routes en zelfs meerdaagse tochten. Hier vind je een overzicht van verhuurbedrijven.

Je hebt ook de mogelijkheid om met een gids op pad te gaan in een rondvaartboot. In de winter geniet je met warme chocolademelk van het winterse landschap op een overdekte rondvaartboot. Ondertussen vertelt de schipper je van alles over het gebied.


Tijdig vooraf reserveren voor een huurbootje of rondvaart is handig, zeker in het hoogseizoen en vakanties.


Op zoek naar bevers

Inmiddels zijn er meer dan 300 bevers in de Biesbosch. Ik heb er al een paar keer een zien zwemmen, maar ze tot nu toe nog niet vast kunnen leggen. Zelf bevers spotten? Vanuit vier verschillende locaties vertrekken er bevertochten; je kan kiezen voor een fluistertocht met een rondvaartboot, een wandeltocht of kanotocht. In de schemering ga je met een boswachter op zoek naar bevers en hun nagelaten sporen. Reserveren kan via de website.


Wil je meer te weten komen over bevers en hoe deze grote knaagdieren leven? Breng dan een bezoekje aan het Beverbos, je maakt een wandeling over een pad van ongeveer een kilometer, hier leer je alles over de bever.


Ook is er een Beverburchten tocht, in herfst- en winterperiode zijn de burchten vanaf het water goed zichtbaar. Wil je weten waar en hoe je de bevers het beste kan spotten? Download dan hier de hotspotkaart.Braakballen uitpluizen

Ja je leest het goed, in de Biesbosch kan je braakballen pluizen. Uilen, reigers en andere roofvogels braken braakballen uit. Ze eten hun prooi met huid en haar op. Onverteerde voedselresten worden als bal (braakbal) uitgespuugd. Ontdek wat de vogels gegeten hebben door de braakballen uit te pluizen. Met een pincet peuter je ze uit en met een loep bekijk je wat er in de braakbal zit. Je vindt misschien wel een muizenschedeltje of botjes van andere prooidieren, super spannend! De activiteit wordt begeleid door een van de Biesbosch gidsen en is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.


Excursies voor het hele gezin

Wil je nog verder op ontdekkingstocht in de Biesbosch? Ga op wandeltocht met een boswachter, in de winter zijn er veel sporen te ontdekken van allerlei dieren. Ook is er een speciale gezinsexcursie om te speuren naar deze sporen, of een gezinsexcursie wintervogels spotten, een gids vertelt je onderweg hoe je vogels aan hun gezang kunt herkennen. Kijk voor alle excursies en activiteiten op de activiteiten kalender.


Nog meer wildlife

Naast bevers zijn er nog tal van diersoorten te ontdekken in de Biesbosch. Je vindt er o.a. de zeearend, de visarend, de ijsvogel, de bosuil, zwanen, reeën, vossen, vleermuizen etc. De meeste kans om wilde dieren te zien heb je 's ochtends vroeg of tegen de avond wanneer de schemering valt. Het is ook mogelijk om een schemerexcursie te boeken en zo onder leiding van een gids het gebied te ontdekken bij zonsondergang.


Overnachten op het water

Wil je avontuurlijk overnachten op de Biesbosch en de zonsopgang kunnen zien vanuit je slaapplek? Boek dan een overnachting in de modern vormgegeven ecolodge in Dordrecht, dit is een drijvende hotelkamer midden in de Biesbosch. De grote ramen, vanaf de vloer tot aan het plafond, geven je een fantastisch uitzicht over de natuur. Het heeft een eigen toilet, een slaapkamer met drie bedden en een eigen uitkijktoren. Er staan twee fietsen klaar waar je tijdens je verblijf gebruik van mag maken.


Ook is het mogelijk om te wildkamperen op de paalkampeerveldjes, deze zijn alleen per kano of roeiboot bereikbaar. Echt even weg van de bewoonde wereld, met je tentje midden in de natuur. Ik kan het zeker iedereen aanraden!


Op zoek naar nog meer mooie natuurplekjes met kinderen? Lees ook: Wilde dieren spotten 
in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

166 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven