Stoepplantjes, geen onkruid maar helden!Een paar weken geleden zag ik op social media een post voorbij komen over stoepplantjes en botanisch stoepkrijten. Het trok meteen mijn aandacht. “Stoepplantjes, botanisch stoepkrijten… waar gaat dit over?” Het bleek een ware corona hype die zijn oorsprong vindt in Frankrijk. Het idee om met stoepkrijt wilde planten en bloemen onder de aandacht te brengen ging al gauw viral. Dit met als achterliggende gedachte om het belang te benadrukken van deze als onkruid geziene groene rakkers in stedelijke gebieden. Dit toffe initiatief werd ook in Nederland opgepikt door Hortus Botanicus Leiden en zo ontstond ook hun Instagram account Stoepplantjes”. Ik was meteen fan!

Waarom zijn stoepplantjes zo belangrijk?

Helaas worden stoepplantjes vaak gezien als onkruid. Terwijl ze zo nuttig en belangrijk zijn voor de biodiversiteit van de volgebouwde steden. Stoepplantjes bieden bescherming en voedsel aan insecten, wat super belangrijk is, want maar liefst 40% van de insecten wordt met uitsterven bedreigd! Denk bijvoorbeeld aan bijen en vlinders. Dit verdient aandacht.


Wat is botanisch stoepkrijten?

Door het botanisch stoepkrijten wordt het belang van de stoepplantjes onder de aandacht gebracht en een stukje bewustwording gecreëerd rondom groen in de stad. De bedoeling van het botanisch stoepkrijten is dat je op zoek gaat naar stoepplantjes en vervolgens de juiste naam bij het plantje schrijft.


Stoepplantjes zoekkaart voor kinderen.

Ik was zo enthousiast over het initiatief dat ik contact op nam met Hortus Botanicus Leiden. Het leek me namelijk leuk om kleine kinderen te betrekken bij dit mooie initiatief en voor hun een zoekkaart met stoepplantjes te ontwerpen. En zo geschiedde. Met de stoepplantjes zoekkaart kan je buiten op ontdekkingstocht. Welke stoepplantjes kan jij vinden? Streep ze af op de kaart. Een leuke en leerzame buitenactiviteit voor peuters en kleuters. De stoepplantjes zoekkaart is gratis te downloaden, maar heb je liever een kant-en-klaar gedrukt exemplaar op mooi stevig papier, dat kan ook.


Meer weten over stoepplantjes?

Wil je meer te weten komen over stoepplantjes? Op de website van Hortus Botanicus Leiden vind je meer informatie en heel veel leuke downloads! Volg ook hun stoepplantjes pagina's op Facebook en Instagram.


Nog meer leuke activiteiten voor kinderen? Lees dan ook: 21 speeltips voor in en om het huis.


358 keer bekeken3 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

© 2020 by Little Vagabond.